Trwa ładowanie...
Przejdź na
Dymek
Dymek
|

Napiwki w restauracjach. Oto, jakie są zasady. Jednej rzeczy nie róbcie nigdy. "To jak dostać w twarz"

3
Podziel się:

Napiwki w polskich restauracjach nie są obowiązkowe, ale wiele osób decyduje się je zostawiać. Wzbudza to jednak wiele pytań dotyczących ich wysokości oraz tego, czy zawsze należy dawać napiwek w gotówce. Warto zatem zwrócić uwagę na kilka zasad dotyczących napiwków.

Napiwki w restauracjach. Oto, jakie są zasady. Jednej rzeczy nie róbcie nigdy. "To jak dostać w twarz"
Napiwki w restauracjach. Oto, jakie są zasady. Jednej rzeczy nie róbcie nigdy (GettyImages)

W Polsce napiwki w restauracjach nie są obowiązkowe. Jak wiadomo, jest to jednak pewien element savoir-vivre'u oraz powszechnie przyjęty sposób na docenienie obsługi w danym miejscu. Nie każdy gość restauracji wie jednak, jaka kwota kwota uznawana jest za odpowiednią.

Napiwki w restauracjach. Ile zostawić?

Ważna zasada dotycząca napiwków mówi, że zazwyczaj oscylują one w granicach 10-15% kwoty, którą płacimy w restauracji. Niektórzy zostawiają też wyższe sumy. W Polsce rzadko dolicza się jednak napiwek do rachunku z góry. Taka opłata za serwis pojawia się głównie w przypadku większych grup. Sytuacja napiwków wygląda natomiast zupełnie inaczej w krajach takich jak Włochy, Francja, Portugalia czy Stany Zjednoczone – tam ich wysokość wynosi zazwyczaj 20%.

Błędy przy zostawianiu napiwków

Kelnerzy przyznają, że jednym z większych błędów przy dawaniu napiwku jest zostawianie przez gości restauracji monet o niewielkich nominałach...

"Jednej rzeczy nie róbcie nigdy – nie zostawiajcie wysupłanych z kieszeni żółtych klepaków o łącznej wartości 48 gr. Dla kelnera to jak dostać w twarz. Albo nie zostawiajcie nic, albo 10 proc." - można dowiedzieć się z bloga krytykakulinarna.com.

Goście restauracji często decydują się, że ich napiwkiem jest pozostawiona końcówka rachunku. To oznacza, że zamiast 72 zł płacą 80 zł i nie czekają wówczas na resztę. Kelner wie wtedy, że ten napiwek może zachować już dla siebie. Ważne też, by napiwki dawać w gotówce. Wiadomo bowiem, że wówczas pieniądze dostanie osoba, która nas obsługiwała.

Jeśli płacimy za pomocą terminalu, sytuacja wygląda inaczej. W takim przypadku możemy poprosić o doliczenie dodatkowej kwoty, a po stronie restauratora będzie leżało rozdzielenie jej na pracowników oraz odprowadzenie podatku. W efekcie kelner dostanie więc mniej pieniędzy.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
pudelek.pl
KOMENTARZE
(3)
chore
11 miesięcy temu
a kto inny dostaje napiwki, co to w ogole za wymysł, maja przeciez pensje
Mąż robercika
11 miesięcy temu
Kelnerowi w twarz , mogę zaserwować kolbę , długą i grubą .
Azaaza
11 miesięcy temu
Pamiętajcie o napiwkach dla krupierów.
Najnowsze komentarze (3)
Azaaza
11 miesięcy temu
Pamiętajcie o napiwkach dla krupierów.
chore
11 miesięcy temu
a kto inny dostaje napiwki, co to w ogole za wymysł, maja przeciez pensje
Mąż robercika
11 miesięcy temu
Kelnerowi w twarz , mogę zaserwować kolbę , długą i grubą .